2014. május 19., hétfő

Nászajándék vagy pénz?


Régi szokás, hogy illik valamivel viszonozni az esküvői meghívást, ennek módja azonban az elmúlt években igen jelentősen megváltozott. Míg régen egyértelmű volt, hogy a vendégek ajándékot visznek a párnak, mára sokan inkább az ajándék árát szeretnék meg kapni. Van, aki ezt teljesen természetesnek találja, mások viszont sértőnek érzik, hogy az ifjú pár nem tart igényt az ajándékára. A házasulandók éppen ezért az esetek többségében nehezen döntik el: ajándékot kérjenek, vagy pénzt?



Miért adnak ajándékot?

A nászajándék funkciója régen az volt, hogy az esküvőt követően összeköltöző fiatalok könnyebben berendezhessék otthonukat – nem véletlen, hogy a nászajándékok többsége háztartási kellékekből kerül ki. Tény azonban, hogy manapság a legtöbb pár már évek óta együtt él, mielőtt házasságra adják a fejüket, vagyis van egy jól berendezett lakásuk, így az ajándéknak már nincs sok értelme, hiszen általában mindenük megvan, ami kell, ugyanakkor a pénz mindig jól jön és gyűjthetitek az esküvőn például egy ilyen jópofa Pénzgyűjtő dobozkában!

Hogyan közöljük?


Ha úgy érezzük, több hasznát vennénk a pénznek, mint néhány kenyérpirítónak, kávéfőzőnek, esetleg ágyneműnek, már csak ennek közlése van hátra. Vicces formában beleírhatjuk kérésünket a meghívóba, azonban ez esetenként ellenérzést válthat ki. Ma már a legtöbben rákérdeznek, hogy ajándékot szeretnénk-e, vagy pénzt. A legokosabb talán az, ha megvárjuk, míg megkérdezik, és ekkor egyenesen megmondjuk. Természetesen lesz, aki nem kérdez, vagy a válasz ellenére ajándékot ad. Ebben az esetben a legokosabb, ha egyszerűen megköszönjük az ajándékot, így garantáltan nem lesz sértődés.

Képek: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése